HírekJelen honlap átmenetileg "sleep" üzemmódban működik, nem frissül. A zenekarral kapcsolatos aktuális információk a Relax jazz, fusion facebook oldalán jelennek meg!


2013.09.22.
25 éves a Relax! - Jubileumi koncert október 31-én a BJC-ben!

Az utóbbi öt év legfontosabb Relax koncertjére készül a zenekar! Fennállásunk negyedszázados évfordulóját jubileumi koncerttel fogjuk ünnepelni a Budapest Jazz Clubban, október 31-én. A mûsorban a legfrissebb szerzeményeink mellett helyet kapnak régiek is, az elõadók között pedig a jelenlegi tagság mellett korábbi társaink, valamint vendégmûvészek is színpadra lépnek. A vendégfellépõk névsora itt olvasható.

A koncert felvezetéseként - és egyúttal némi történeti áttekintést adva a zenekarról - az esemény Facebook oldalán ( https://www.facebook.com/events/212376828929796/ ) heti 2-3 videót teszünk közzé a a zenekar legjobb/legérdekesebb felvételeibõl, köztük sok olyat is, melyet itt fogunk elõször nyilvánosságra hozni!

A FB oldalra is, de fõleg a koncertre minden érdeklõdõt nagy szeretettel várunk!
(VP)


2013.09.22.
SAXUAL!

Következõ koncertünkön, 09.29-én ismét egy kiváló hangszeres szólista lesz vendégünk az If-ben! Ezúttal azonban nem "külsõs" (legutóbb Juhász Gábor gitárjátéka örvendeztetett meg minket), hanem szinte "házon belüli", hiszen Stencli Tomi a "nagy" Relax oszlopos tagja. A mûsor csaknem kizárólag kifejezetten erre az alkalomra szaxofonosított (áthangszerelt-átalakított) Relax és Relax Lite számokból áll.

Minden érdeklõdõt szeretettel várunk!

2013.07.01.
Július 4. és 26.: Relax Lite & Friends

Következõ két koncertjén a Relax Lite Edition ismét vendégmûvészekkel kiegészülve lép majd fel. Július 4-én, a már törzshelyünknek tekinthetõ If Kávézóban az egyik legkiválóbb magyar jazz-gitáros, Juhász Gábor lesz vendégünk. Miként július 26-án, a biatorbágyi Chaplin Clubban is, ám mellette ezúttal egy énekes vendégünk is lesz, a LFZE jazz tanszakán nemrég végzett (de ennek ellenére inkább a popzenében mozgó) Hajdu Nelli személyében.

Juhász Gábor honlapja: http://www.juhaszgabor.eu/
Hajdu Nelli zenekara: http://www.wasabikht.hu/


Mindkét koncertre szeretetel várjuk az érdeklõdõket!
(VP)

2013.03.24.
Április 3. If Cafe: Új ütõs a Relax Lite-ban!

Vincze Miklós ütõs-énekesünk múlt év novemberétõl másfél éves munkaszerzõdéssel egy német egyetemen dolgozik. Helyére (igaz, csak ütõs minõségben) Müller Tamást választottuk. Tomival a Mag Jazz Quartet nevû formációban már két éve zenélek együtt, nagyon tehetségesnek, muzikálisnak tartom, és úgy gondolom, emberileg is kiválóan beleillik a Lite-ba. Elsõ ízben április 3-án az If Caféban hallható velünk. Ugyanezen esemény további érdekessége, hogy ismét vendégünk lesz Farkas Tamás Angliából, illetve, mivel Húsvét közelségének köszönhetõen Vincze Miklós is épp itthon lesz, pár szám erejéig azért õ is besegít... (Farkas Tamásról olvasható kis írásom az elmúlt õszi közös koncertünk kapcsán a 2012.10.19-i bejegyzésnél)

Természetesen jó pár zenei újdonság is elhangzik majd!
Minden érdeklõdõt szeretettel várunk!
(VP)

2013.03.01.
A Zuglói Smooth Jazz Club idei Smoothjazz Dalversenyén Nocturne címû felvételünket a zsûri a 4. helyre rangsorolta (60 beküldött dal közül). Ez a siker a szervezõk ígérete szerint a dalverseny válogatáslemezén való megjelenést is jelenti, ami reméljük mihamarabb realizálódik is... Íme a Nocturne: Youtube
(VP)

2012.10.19.
Október 31-én az If-ben
Testvérünk és keresztapánk Angliából: FARKAS TAMÁS (ex-Relax)!


A Relax Lite következõ If-béli koncertjén kedves barátunk, az Angliából épp hazalátogató Farkas Tamás lesz vendég közremûködõnk. Ennek kapcsán pár gondolat Tamásról, illetve a kezdetekrõl:
Tamás alapítótagja a Relaxnek, és zenekarunk történetének egyik legfontosabb személyisége. Még 1987 szeptemberében, a Postás Zeneiskolában (ez volt akkoriban a jazz-tanszak elõkészítõje) verõdtünk össze mi négyen: Tamás (gitár), Botos Feri (dobok), Metlesich János ”Csaba” (bass), valamint én (alulírott billentyûs). Csupán a véletlen (ez esetben az órabeosztás) hozott össze minket a zenekari gyakorlat címû foglalkozáson, de valahogy jól sült el a dolog, és úgy éreztük, formációnk iskolán kívül is életképes lehet. Épp akkoriban hirdették meg a '88-as "Ki Mit Tud?"-ot, gondoltuk, benevezünk, hadd lebegjen valami konkrét cél elõttünk... (Ezt a tévés vetélkedõt akkoriban legalább akkora érdeklõdés kísérte, mint manapság az X Factort - csak persze full élõ volt, és mindössze ötévente rendezték...). A benevezés végsõ határideje elõtt 1-2 héttel csatlakozott a kvartetthez Lakatos Pali, Botos Lajos és Botos Robi. A versenyre a nevezést Tamás adta le, és mivel még nem volt nevünk, a névadás feladata is rá hárult, hiszen a „zenekar neve” rubrika nem maradhatott üresen... (Imént írottak jelentik röviden a Relax elõtörténetét. A folytatás a Magunkról/Történetünk menüpont alatt olvasható.) Tamás az 1988. januári elsõ fellépésünktõl kezdve hét éven át volt rendíthetetlen gitárosa a zenekarnak (miközben a basszus és dobos posztokon több tagcsere is történt), egészen az 1995. március 3-i dunaújvárosi koncertig. Néhány évvel ezután Angliába költözött. Tanárként és zenészként tevékenykedik, s úgy tûnik, az utóbbi idõben különösen aktív zenei életet él. Lakóhelyén az idén szeptemberben megrendezett "First Ipswich Jazzfest" címû rendezvény 10 fellépõ zenekarából például 5 formációban õ gitározott... (íme az egyik: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=NThL66AmWnw )

OKTÓBER 31-én, az If-ben koncertünk második (hosszabbra tervezett) felében Tamással közösen felelevenítünk majd néhány régi darabot (esetleg ilyet is: https://www.youtube.com/watch?v=acyetcB9y4g ), és lesz pár szokatlan mûsorszámunk is…

Mindenkit szeretettel várunk! Október 31. 19:30, If Kávézó (Bp., IX. Ráday u. 19.)
(VP)

2011.11.04.
Komoly is meg jazz is!

Ismét rendhagyó koncertre készülünk. November 10-én, a csepeli Fasang Árpád Zeneiskolában (a tavaly õszi nagy sikerû "Relax Unplugged" helyszínén) egymást váltva fognak felhangzani komolyzenei és jazz darabok a Somos András - Vincze Pál duó, ill. a Relax Lite Edition elõadásában. A komoly vonalat egy gyönyörû Bach szvit (BWV 997), valamint a kitûnõ, idõs kortárs mesternek, Borlói Rudolfnak a Somos-Vincze duó részére komponált öttételes "Karakterek" címû darabja képviseli, utóbbi õsbemutatóként. A jazz színeket pedig Chick Corea, Pat Metheny, Somos András és Vincze Pál szerzeményei . Belépõ: 500 Ft.

Minden érdeklõdõt szeretettel várunk! Somos András - fuvola, Vincze Pál - zongora, Geier Attila - basszusgitár, Vincze Miklós - ütõhangszerek
(VP)


2011. 04. 25.

Relax feat. Lantos Zoltán: BJC, május 26.!

Következõ koncertünk vendége Lantos Zoltán hegedûmûvész, a világzenei és jazz színpadok ismert és elismert elõadója, számos hazai és nemzetközi produkció tagja illetve sztárvendége. Nagy megtiszteltetés, hogy elfogadta a felkérésünket, hiszen személyében hangszerének egyik legkitûnõbb és legegyénibb képviselõjével dolgozhatunk együtt, s egyben egy remek szerzõvel is. Új kompozíciókkal is készülünk az együttzenélésre, melyek közt Zoli szerzeményei is szerepelnek. Mindez koncertünk második felében fog megcalósulni. (További információk Lantos Zoltánról: http://info.bmc.hu/index.php?node=artists&table=ZENESZ&id=343 )

A koncert elsõ félidejére unplugged jellegû mûsort tervezünk, felbuzdulva az õszi, csepeli akusztikus koncertünk nagy sikerén, és remek kritikáin...

Bizony lehet, hogy az év Relax koncertje lesz az esemény... Mindenkit szeretettel várunk tehát a BJC-be május 26-án! (VP)


2011. 04. 11.

A Relax Lite Edition második fellépésére már quartet formációban készül. A Somos András - Geier Ati - Vincze Pál felállású trióhoz Vincze Miklós csatlakozik ütõhangszerekkel (cajon, derbuka...) és énekhanggal. Miklós ütõhangszeres-énekesként jónéhány világzenei produkció tagja ill. közremûködõje (mint például a kétszeres Fringe-díjas Ruach duónak, vagy Havasi Balázs ill. Ágoston Béla projectjeinek), vendégénekesként pedig - pár alkalommal - már a "nagy" Relax koncertjein is bemutatkozott.

A koncert április 20-án, 20 órától hallható a Silenus Pub - Rézangyal Bisztróban.
(Bpest, V. Petõfi Sándor u. 17-19)
Asztalfoglalás: 20/999-2211
Belépés ingyenes!
Mindenkit szeretettel várunk!
(VP)


2011. 03. 17.

RELAX LITE EDITION bemutatkozó koncert
Fixálódot az új trió elsõ koncertjének dátuma:

Március 28-án (hétfõ) 20 óra
Silenus Pub - Rézangyal Bisztró
Bp.1053. Szervita tér
Asztalfoglalás: 20/999-2211


A koncert 22 óráig tart, a belépés ingyenes.
Mindenkit szeretettel várunk!

(VP)


2011. 03. 14.
RELAX LITE EDITION

Sajnos a mai nehéz gazdasági helyzetben igen nehéz egy hattagú zenekart (mint amilyen Relax is) mûködtetni, fenntartani. Budapesten igen kevés a fellépésre alkalmas, és viszonylagosan fizetõképes hely, a vidéki lehetõségeket pedig a szállítási költségek méginkább nehezítik... Nem véletlen, hogy sokszor hónapok telnek el a fellépéseink között... Hogy az ezek közti "holtidõt" kicsit kitöltsük, meg egyébként is épp adódott váratlanul egy lehetõség kisebb formációban való fellépésre, Somos Andrissal és Geier Atival hirtelen megalakítottuk a Relax Lite Editiont. Ez a formáció tehát trió, de nincs kizárva, hogy quartet verzióban is létezik majd... Vagy, hogy néha más összetételben is szerepeljen. Mûsoron saját szerzemények, valamint a jazz régebbi és mai nagyjainak kompozíciói.
(VP)


2011. 03. 11.
TAGCSERE

Birta Miki nagyon szerteágazó és rendkívül sûrû zenei és oktatói tevékenysége mellett a Relax sajnos már túl soknak bizonyult... Már hetek óta elárvult helyére a mai napon felvételt nyert a Geier Attila. Ati több pop és jazz zenekarnak tagja, köztük a Backspace Jazz Quintetnek is, melyben a Relax tagok közül Somos Andrissal és Stencli Tomival is együtt zenél. Épp e zenekarban nyújtott teljesítménye miatt esett rá a választásunk. Egyébként alulírott zenekarvezetõ már kisgyermekkora óta ismerem, merthogy tanítványom volt a csepeli zeneiskolában...
(VP)


2010.10.28.
Az elsõ RELAX UNPLUGGED koncert!!!
Ilyen sem volt még, most majd kipróbáljuk! A Relax számok akusztikus zongorán, gitáron és bõgõn szólalnak meg, és persze a dobok, a fuvola, a szaxofon pedig mikrofonozás nélkül, csak úgy á lá nature...

Mindenkit szeretettel várunk NOVEMBER 30-án 19:30-ra a Fasang Árpád Zeneiskola nagytermébe, egy kb. 1 órás koncertre! A helyszín a csepeli HÉV végállomásánál található, a Posztógyár u. 2. alatt. Belépõ: 500 Ft.
(VP)


2010.08.28.
RELAX SPECIAL EDITION!!!
(feat. TISZA BEA & BIRTA MIKI)

Következõ koncertünkön (szept. 30. BJC) különleges felállásban lépünk színre. A gitáros posztot ezúttal a zenekar korábbi tagja, BIRTA MIKLÓS mv. fogja betölteni. Az est második felében közremûködik TISZA BEA (kedvenc hazai énekesnõnk!) is, akivel már szintén volt korábban közös fellépésünk. (ld. jelen rovat 2009. 06. 07.-i bejegyzését) Akkor nagyon élveztük a vele való együttzenélést, s ez legnagyobb valószínûséggel most is így lesz! Bea és Miki egy rövid duóprodukcióval is készülnek, hogy még színesebbé tegyék az estet.

A zenekar összetétele azonban nemcsak vendégmûvészeink közremûködése miatt lesz rendkívüli, hanem két, éveken át stabil muzsikustársunk hiánya miatt is. Blaskó Gyuri dobosunk 5 éves kitartó Relax-tagság után hosszú távú külföldi munkákra kötelezte el magát, Straub Dezsi gitárosunk pedig hasonlóan súlyos kül- és belföldi munkái miatt hiányzik. Gyuri utódját a Kodolányi János Fõiskola jazz tanszakán idén végzett, de máris széles körben igen komoly tehetségként elismert POTESZ BALÁZS személyében találtuk meg, a gitáros szerepkörben pedig (mint a fentiekbõl is kitûnik) vendégként szerepel Birta Miki. (Róla korábban, a 20 éves jubileumi koncertünk kapcsán már olvashattatok egy rövid ismertetõt, itt.)

RELAX SPECIAL EDITION:
Tisza Bea - ének, Birta Miklós - gitár, Somos András - fuvola, Stencli Tamás - szaxofon,
Vincze Pál - billentyûs hangszerek, Máthé László ’Zebi’ - basszusgitár, Potesz Balázs - dobok
(VP)


2010.07.21.
KONCERTLEMEZ

Nem vertük nagydobra (kicsire sem), de idõközben megjelent a 20 éves jubileumi koncertünk anyagából készült lemezünk. Ez az elsõ koncertlemezünk, összesen pedig a harmadik. Ajánljuk mindazoknak, akik az elõzõeket szerették (szeretik), mert biztos, hogy ezt is fogják. Továbbá azoknak, akik jelen voltak a Take Five-ban a 2008 október 29-én, a felvétel napján, hiszen a koncert elég jól sikerült ahhoz, hogy remélhesssük, sokaknak kedves emlék maradt, amit szívesen felidéznének... (Na persze az igazi Relax-rajongóknak meg nem is kell magyarázni, hogy a polcukról egyszerûen nem hiányozhat a zenekar történek ezt az igen fontos állomását dokumentáló CD...)

A CD bolti forgalomba nem kerül (vesz talán valaki hazai jazz lemezt 4500 Ft-os, vagy afölötti áron?), a koncertjeiken persze kapható lesz, és az email-címünkön is megrendelhetõ (utánvéttel: 2500 ft + postaköltség). A koncert (s így a lemez) vendégmûvészeirõl a korabeli (koncert elõtti) ismertetõ olvasható itt
(VP)


2010. 05. 26.
Kanadából hazalátogató õs-Relax tagok koncertje a BJC-ben!

Május 21-én a Budapest Jazz Clubban a Botos Brothers adott felejthetetlen koncertet. A fellépõ quartetbõl hárman (Botos Feri - dobok, Lajos - basssusgitár, és Robi - zongora) az 1988-as (AORTA-gyõztes, Ki Mit Tud?-elõdöntõs) õsi Relax zenekarnak voltak tagjai. Igaz, abban a felállásban Robi még kongázott, Lajoska énekelt, vagy ritmushangszerekkel mûködött közre, lám: http://www.youtube.com/watch?v=wbTw6lJ5ckU.

Azóta viszont a Botos testvérek is megnõttek és megkomolyodtak. Például Robi és Feri Kanadában igen komoly karriert futott be, nemkevés világsztárral zenélt együtt, miközben Robi számtalan jazz-zongoraverseny nyertese, díjazottja vagy finalistája is volt (pl. Montreaux, Florida, Budapest). Ajánlom õket kedves látogatóink figyelmébe: http://www.myspace.com/frankbotos ill. http://www.myspace.com/robibotos A továbbra is itthon élõ Lajos pedig igazán remek basszusgitáros lett, a hangja meg továbbra is fantasztikus. ( És talán egyszer majd összeütünk valamit megint közösen, pl. Botos Brothers & Relax, vagy ki tudja, milyen formában...)
(VP)


2010. 04. 21.
RELAX és SIESTA a Take Five-ban!

Régi barátainkkal, a Siesta együttessel adunk koncertet május 11-én a Take Five Jazz Clubban (Bp., VI. Paulay Ede u. 2.)! A '90-es évek elsõ felében gyakran tettünk ilyet (hol õk voltak a mi vendégeink, hol pedig fordítva), s most szeretnénk feleleveníteni az akkori közös fellépések hagyományát és remek hangulatát...

Elképzelhetõ, hogy a koncert napjára épp elkészül elsõ koncert cd-nk, melynek anyagát épp a Take Five-ban rögíztettünk, a Relax 20 éves fennállását ünneplõ koncerten.

A koncertet minden ismerõsünknek, barátunknak ajánlom, hiszen már közel egy éve nem volt pesti fellépésünk, s minthogy a koncert után két nappal viszont Blaskó Gyuri dobosunk és Straub Dezsi gitárosunk felcsap tengerizenésznek, nagy kérdés, vajon hallható lesz-e még valaha a jelenlegi, remek Relax felállás... (melyben az itt, a honlapunkon szereplõ fotóval ellentétben már Máthé László 'Zebi' basszusgitározik, és Stencli Tamás szaxofonozik)
(VP)


2009. 06. 07.
Következõ koncertünkön (június 25., Take Five) TISZA BEA lesz a vengégünk! Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy elfogadta a felkérésünket, hiszen egyik kedvenc énesnõnkrõl van szó, egy igazi mûvészrõl, és igazi profiról. Személyében a zenekar hosszú története során elsõ esetben mûködik közre énekesnõ (sõt, egyáltalán nõ) a koncertünkön. Új számokra is számíthattok, mégpedig terv szerint énekes és instrumentális újdonságokra egyaránt...
(VP)


2009. 05. 09.
A Budapest Fringe+ 2009 fesztivál mai díjkiosztóján a Relax zenekar Fringe-díjat nyert! Az április 5-én, a Millenáris Teátrumban tartott koncertünket ugyanis a zsûri igen magasra, egy híján a maximális 45 pontra értékelte.

Köszönjük Nektek, akik a helyszínen, személyes jelenlétetekkel és tapsaitokkal segítettetek minket, és Nektek is, akik távolból drukkoltatok értünk! A díj egyben koncertmeghívást jelent a Pécs 2010 Európa Kulturális Fõvárosa programsorozatra.
(VP)


2009. 04. 05.
Kedves Látogatók!

"Szavazz a kedvencedre!" címmel új szolgáltatásunk indult az Mp3 menûpont alatt. A pirosra váltó szövegre kattintva kinyílik a hangtár: a Relax repertorájának 21 számába lehet belehallgatni (s ez még bõvülni fog..), és szavazni. A szavazók egyben segítenek a zenekar mindenkori következõ koncertprogramjának összeállításában!
(SP)


2009. 03. 10.
LELEPLEZÕDÖTT

A március 7-i Take Five-béli koncertünkön lelepleztük az addig "titkos fegyverként" kezelt "Z jelû elemet", azaz a Németh Zoló helyébe lépõ új basszusgitárosunkat, aki nem más, mint MÁTHÉ LÁSZLÓ 'ZEBI', kiváló, profi és virtuóz barátunk, aki már sok más jeles produkcióban letette a névjegyét...
(VP)


2009. 02. 25.
RELAX de LaUX

Március 7-én a Take Five-ban két koncertet is hallhat a Tisztelt Nagyérdemû. Az est elsõ felében a RELAX ad mintegy 60 perces koncertet, elsõ ízben az új basszusgitárosunkkal (a tagcserérõl ld. az elõzõ hírt). Szünet után pedig a LAUX TRIO & FRIENDS játszik majd, azaz a hajdani Omega és LGT társalapító doboslegenda, Laux József aktuális zenekara. A zenekarvezetõ húsz év amerikai tartózkodás után, gazdag zenei tapasztalatokat szerezvén az ottani (elsõsorban a los angelesi) zenei életben, 1996-ban települt haza. Zenei érdeklõdése idõközben egyre inkább a jazz felé fordult, életre szóló barátságot kötött Joe Murányival (Louis Armstrong Big Band), akivel öt közös lemezt készített, és adott ki itthoni, illetve amerikai kiadóvállalatával. Mostani zenekara mûsorán elsõsorban népszerû jazz standardek szerepelnek, de vannak dalok más kedvencektõl is, mint pl. Eric Clapton, Joe Sample, Michel Petrucciani, Omega, LGT...

Laux Trio: Laux József - dobok, Román Péter - basszusgitár, Vincze Pál - zongora
& Friends: Laux Tibor - ének, gitár, valamint a Relax szólistái

Kis szubjektív melléklet Laux Józsiról és Román Péterrõl itt.
(VP)


2009. 02. 12.
SZEMÉLYI VÁLTOZÁS a Relaxben!

Németh Zoltán basszusgitárosunk a továbbiakban csak alkalmanként (mint vendég) tud részt venni a zenekar munkájában. Az ok: Zoló zenén kívüli egyéb tevékenységeinek kóros mértékû felgyülemlése. Töretlen barátságunk jeléül szerzeményeit azonban továbbra is repertoáron tartjuk, õt magát pedig elõléptettük a zenekar örökös tiszteletbeli tagjává és díszdoktorává.

Utóda: X. Y. Z. igen kiváló, sokat próbált, fiatal femonén, aki már világsztárok oldalán is bizonyított, pl. a Take Five-ban, következõ koncertünk színhelyén is... Valódi kilétét a március 7-i koncerten fogjuk felfedni.
(VP)


2008. 12. 23.
Kedves Barátaink, Ismerõseink és Minden Kedves Látogatónk!

Kívánunk Nektek igazi, örömteli, szeretetteljes Karácsonyt!

Bizony ideje, hogy ismét gondoljak Rátok itt, a honlapon is, hiszen amint láthatjátok, a rovat elõzõ bejegyzése óta több hónap is eltelt... Méghozzá egyáltalán nem eseménytelenül, sõt... S talán épp ez volt az oka, hogy elmaradtam a híradásokkal.

Most, visszatekintve az elmúlt idõszakra, igyekszem ledolgozni a lemaradást, bár csak a legfontosabb eseményekre szorítkozva.
Októberben Budapest legjobb két jazz klubjában koncerteztünk:

   - Október 3-án, elsõ ízben kaptunk lehetõséget Budapest Jazz Clubban. Kitûnõ akusztika, nagy siker, 60 nézõ.

   - Október 29-én pedig kedvenc helyünkön, az igen hangulatos Take Five Jazz Clubban tartottuk zenekarunk 20 éves születésnapi koncertjét, három korábbi kiváló tagtársunk (Birta Miklós - gitár, Hetényi Zoltán - dobok, Makovics Dénes - szaxofonok) közremûködésével. További vendégként egy szám erejéig Vincze Miklós (ének) is színpadra lépett. Ezúttal 140-en voltak ránk kíváncsiak. A remek hangulatú koncertrõl Glaser Péter hangmérnök barátunk készített felvételt, melybõl késõbb egy 65 percnyi lemezanyagot válogattunk össze. Jelenleg épp ez anyag editálásán, keverésén dolgozunk. A munka vége felé közeledve erõsen úgy tûnik, hogy bizony nagyon-nagyon jól fog szólni!!!

Utóbbi koncert fotóit megtaláljátok honlapunkon, és reményeink szerint a felvételekbe is hamarosan bele tudtok hallgatni. Terveink szerint videók is lesznek... Ezek elõfutáraként egy egyszerû, egykamerás felvételt már most megtekinthettek a YouTube-on: http://www.youtube.com/watch?v=OZ8-u5gssrA
(Ez a szám a "Retro-Relax" blokkban hangzott el, vagyis melyben a zenekar a '95-ös tavaszi felállásban szerepelt.)

még egyszer: Kellemes Ünnepeket!
(VP)


2008. 09. 06.
Augusztusban pihengettünk, szeptemberben már készülünk, októberben viszont Budapest két legjobb jazz clubjában lesz fellépésünk! 3-án elsõ ízben lépünk fel a Budapest Jazz Clubban, 29-én pedig ismét kedvenc helyünkön, a Take Five-ban szerepelünk. Mivel az utóbbi koncerttel a zenekar 20 éves fennállását készülünk megünnepelni, vendégmûvészeket is hívtunk, korábbi Relax tagokat, a magyar jazz és rock mûfajok igen jelentõs személyiségeit: Birta Miklóst (gitár), Hetényi Zoltánt (dobok) és Makovics Dénest (szaxofonok, fuvola). Vendégünk lesz még Vincze Miklós (ének) is, aki legutóbb a májusi koncertünkön mûködött közre.

(Vendégmûvészeinkrõl bõvebben itt)

A jubileumi koncertrõl felvétel is készül, mely tervek szerint még idén meg is jelenik.

A két októberi koncerten jelentõsen különbözõ mûsor lesz majd hallható, és mindkettõn felhangzanak majd igazi "õsbemutatók" is... Várunk tehát szeretettel minden érdeklõdõt az évezred legjobb Relax koncertjeire! (ezt a címet jelenleg még a két legutóbbi koncertünk viselhetné, megosztva...)
(VP)


2008. 09. 04.
DÖBBENETES FELISMERÉSeket tettem a minap, egy 2004-es Chick Corea Electric Band koncertfelvételt nézvén:

  1. Chick ugyanúgy zongorázik, mint szerénységem! Ugyanis mindketten a jegygyûrûnket a bal kezünkön viselve játszunk!

  2. John Pattituccival és a basszusgitározással kapcsolatban is elmondhatom ugyanezt! (Persze más szempontból a távolság a játékunk közt még fényévmilliárdokban sem lenne mérhetõ, pláne, hogy én inkább csak egy basszusgitár-tulajdonos vagyok, aki nagy-nagy ritkán pönget egy csöppet...)

  3. Ha viszont egy kicsit is tudnék szaxofonozni vagy dobolni (persze dobolni végül is mindenki tud, nem igaz?) a fenti analógiát kiterjeszthetném Eric Marienthalra és a szaxofonozásra, ill. Dave Wecklre és a dobolásra is! (Nézzétek csak a balkéz gyûrûsujjakat!)

  4. A gitáros Frank Gambale azonban erõsen kirí az Electric Bandbõl! Az õ gyûrûje nem jegygyûrû, és nem is a megfelelõ helyen, a balkéz gyûrûsujjon, hanem a jobb kéz kisujján viseli! Így hát arra kell gyanakodnunk, õ nem a gyûrûviselési szokásának, hanem valami "egyéb tényezõnek" köszönheti zenekari tagságát... (protekciónak talán vagy egyszerûen csak a többiek figyelmetlenségének?)

(VP)


2008. 06. 02.
"Médiahírek"
Vincze Palival a Bartók Rádió Jazzkaleidoszkóp címû mûsora részére készült riport, mely a június 3-i adásban hallható, 23:00 órai kezdettel.
Németh Zoló viszont a Juventus Rádió Sztársáv címû mûsorának nyilatokozott, sugárzás: június 14-én.
(SP)


2008. 05. 15.
Vincze Pali, a Laux Trio tagjaként igazi jazztörténeti jelentõségû muzsikussal zenélt együtt.
Joe Murányi, Louis Armstrong zenekarának utolsó klarinétosa (és egyetlen fehérbõrû muzsikusa) ez alkalommal a trió vendégeként lépett fel a Jazz Gardenben.
Az est kettõs ünnep jegyében zajlott: "Joe bácsi" 80. születésnapját valamint a JLX kiadónál megjelent új Joe Murányi lemezt ünnepeltük. További jó egészséget, és még sok remek lemezt kíván a Relax is az Ünnepeltnek! (Az estrõl a Duna TV készített felvételt.)
(SP)


2008. 04. 11.
Újabb recenzió jelent meg a This Side Up!-ról:
RELAX This Side Up!

(VP)


2008. 04. 10.
Vincze Milkós, a Relax alkalmankénti vendégénekese, valamint Somogyi Péter barátunk, honlapszerkesztõnk Fringe díjat nyertek Ruach elnevezésû duóprodukciójukkal. Gratulálunk a szép sikerhez!
(VP)


2008. 02. 27.
Vincze Pali különleges koncerten szerepelt a Magyar Rádió Márványtermében. A MÁV Szimfonikusok kamarazenekarának hangversenyén egy szólóklarinétra, vonószenekarra és jazztrióra írott mû õsbemutatóján mûködött közre.
A klarinétszólamot a szerzõ, Sólyomi Pál adta elõ, a jazz trióban Vincze Pál (zongora), Máthé László 'Zebi' (nagybõgõ), és Novotny Tibor (dobok) játszott. Az együttest Gál Tamás vezényelte.
(SP)


2008. 02. 25.
Újabb kritikára bukkantunk a neten:
Kikapcsolódás
(SP)


2008. 02. 20.
A Napvilág Kulturális Portálon recenzió jelent meg az új Relax lemezrõl:
Minden nap másként - Relax: This Side Up
(SP)


2008. 01. 04.
Boldog, békés, sikeres és szerencsés Új Évet kívánok minden kedves barátunknak, ismerõsünknek, látogatónknak!

A magunk részérõl az újévet egy teljesen megújult honlappal indítjuk, amivel egyúttal az Óév decemberében megjelent "This Side Up!" címû lemezünket is ünnepeljük. Ezer köszönet Somogyi Péter webmesterünknek kitûnõ munkájáért, valamint Fákó Árpádnak a remek anyagokért, amiket felhasználhattunk! Jó böngészést, zenehallgatást!

Még valami: idén épp 20 éves a zenekar, és emellett nem szándékozunk elmenni csak úgy szó nélkül...
(VP)


2007. 12. 23.
Igazi szívbéli boldog Karácsonyt mindenkinek!
(VP)


2007. 12. 19.
Mostantól az új lemez minden számába bele lehet hallgatni weblapunkon!
(SP)


2007. 12. 18.
A "This Side Up!" már elvileg bolti forgalomban is jelen van, továbbá on-line megrendelhetõ a Fonó CD-Shopnál. Elérés: www.fono.hu - jobbszélsõ menü: Fonó Kiadó / Katalógus - a "mûfaj szerinti listázás"-nál beállítandó: jazz
(VP)


2007. 12. 11.
Újabb jó hír. Mától mûködik a www.relaxjazz.hu domain név.
(VP)


2007. 12. 11.
Némi csúszás után végre elkészült a lemez! Szép is, jó is, és reménykedem, nemcsak a mûfaj rajongóinak, hanem minden zeneszeretõnek örömet szerez majd, hiszen úgy gondoljuk, eléggé "ember- és fülbarát" az anyag.
(VP)


2007. 12. 08.
Mától fogva az iwiwen is jelen vagyunk! Köszönjük Héra Gábornak a meghívót.
(VP)


2007. 11. 26.
Kb. 14-15 munkanap után tegnap még majdnem 10 órán keresztül végeztük az "utolsó simításokat" az anyagon Varga Zolival, de ma végre (határidõre) diadalmasan leadtam a MASTERT a kiadónak. A lemez címe "This Side Up!" lesz. A címötletért köszönet Héra Gábor barátunknak.
(VP)


2007. 11. 22.
Leadtam a borítótervet, már ma megy tovább a nyomdába. Mindenkinek nagyon tetszik! Nekem is! Köszönet érte Fákó Árpádnak, kitûnõ ipar- és fotómûvész továbbá grafikus barátunknak!
(VP)


2007.11.20.
A hely tulajdonosa lemondta a holnaputáni koncertünket! Állítólag az ember ma reggel jött rá, nem éri meg neki hétköznap esténként az élõ zene... Így tehát nem játszunk 22-én a Teliholdban!
(VP)


2007. 10. 29.
Elkezdtük az új lemez felvételeit. A munka az érdi Bakery Stúdióban folyik. Hangmérnök: Varga Zoli (nagyon remek!).
(VP)


2007. 10. 12.
A tegnapi Fonó-béli koncertünkön ugyan sokan nem voltak, de a hangulat ismét remek volt. A Relax a koncertteremben játszott, majd a szünet után, az elõtérben a Triplet (Somos András, Geier Attila és Somos Péter triója). Végül jam session!
(VP)


2007. 08. 04.
A lánchídi koncert ihlette a következõ eszmefuttatást:

Dzsesszre relaxálni?? Nem mindennapi gondolatpárosítás! Ha avatatlan nézõ elõtt játszik egy dzsessz csapat, megszokott dolog, hogy minél tovább zenélnek, annál kevesebb a közönség. A RELAX Híd - Ünnepi koncertjét a Lánchíd pesti hídfõjében ötvenen kezdtük hallgatni, háttal a színpadnak, szemben a virslivel. Fél óra múltán többszázan álltak szemben a színpaddal a büfések munkanélküli szentségelése közben.
Ez a zene nem csak a virslinek "ART!"
Mert a RELAX is egy HÍD a dzsessz és a közönség között.
Hátradõlni lehet rajta.
Elaludni nem!
(Straub Dezsõ, id.)


2007. 07. 30.
A zenekar tegnap nagysikerû koncertet adott a Lánchíd pesti hídfõjénél a "Nyár a Lánchídon" rendezvénysorozat keretében. A meghívást még a tavaszi Budapest Fringen nyújtott szereplésével "érdemelte ki". Ezen a koncerten szerepelt elõször Somos András és Straub Dezsõ (ifj.) "rendes" tagként a zenekarban, korábban persze már többször felléptek vendégként.
(SP)


2007. 07.25.
Szeretettel köszöntök minden kedves látogatót a Relax együttes új weblapján!
(Somogyi Péter - a honlap szerkesztõje)